Leer meer 
over de microbiota

Microbioom versus Microbiota

Als je ooit hebt geprobeerd om informatie te vinden over het microbioom, ben je vast en zeker een aantal verwarrende termen tegengekomen: microbioom, microbiota, micro-organismen, of andere micro-termen. Zoals je waarschijnlijk al hebt geraden, is er inderdaad een verschil tussen de definitie van het microbioom en de andere termen.

 

Wat is precies het verschil tussen deze termen en welk begrip gebruik je wanneer als je praat over dit fascinerende onderzoeksveld? Dit artikel legt de verschillen tussen de definities uit en vertelt hoe deze gebruikt worden in wetenschappelijk onderzoek.

 

Uiteindelijk zul je de verschillende termen die gebruikt worden in het microbioom onderzoeksveld beter begrijpen en de juiste definities kunnen gebruiken.

 

Wat is het verschil tussen de definities van microbioom en microbiota?

Het microbioom wordt gebruikt om alle genomen te beschrijven van alle micro-organismen die in een bepaalde omgeving leven. Tegelijkertijd verwijst een microbiota naar alle bacteriën die in een bepaalde omgeving leven. Het is belangrijk om te begrijpen dat een microbiota alleen verwijst naar de bacteriën in een bepaalde omgeving en dus niet naar de schimmels, virussen en andere eencellige organismen in het menselijk lichaam.

 

Simpel gezegd is de microbiota het onderdeel van het microbioom dat alleen uit bacteriën bestaat, zoals de darm microbiota. Het microbioom verwijst daarentegen naar de verzameling van alle microben, zoals bacteriën, schimmels en virussen, inclusief hun genetisch materiaal.

 

Op internet zul je de term microbioom vaker terugvinden dan microbiota. Let goed op, dit wordt vaak op de verkeerde manier gebruikt. Als we het hebben over de bacteriën die onderdeel zijn van het microbioom, gebruiken we liever de definitie microbiota! Aan de andere kant, als we verwijzen naar alle organismen in een bepaalde omgeving, is het beter om de term microbioom te gebruiken.

 

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten bacteriën die deel uitmaken van de microbiota, klik dan hier.

Wat zijn micro-organismen?

Er is veel verwarring rondom de termen microbioom, microbiota en micro-organismen. Zijn ze allemaal hetzelfde? Is de een belangrijker dan de ander? Nu je het verschil weet tussen de definitie van het microbioom en de microbiota, is het tijd om uit te leggen wat micro-organismen zijn!

 

Micro-organismen zijn levende wezens die alleen gezien kunnen worden met een microscoop, zoals schimmels, gisten en archea. Ze worden overal op aarde gevonden, ook in ons lichaam. Sommige micro-organismen zijn behulpzaam, terwijl anderen ziektes kunnen veroorzaken.

 

Het is belangrijk om goed te begrijpen dat niet alle micro-organismen pathogeen zijn; veel micro-organismen zijn noodzakelijk voor de menselijke gezondheid. Sterker nog, veel zijn noodzakelijk voor onze gezondheid en welzijn. Het menselijk lichaam herbergt biljoenen microben, waarvan de meeste in onze darmen leven. Deze darmmicroben spelen een essentiële rol in het verteren van voedsel, het synthetiseren van vitamines en mineralen en het beschermen tegen schadelijke bacteriën. Het belangrijkste is dat ze onze darmen gezond houden!

 

Welke termen gebruik ik als ik (micro)-organismen of bacteriën in mijn darmen wil beschrijven?

De definities microbioom, microbiota en micro-organismen worden alle drie gebruikt om de verzameling bacteriën in je darm te beschrijven. Er is echter geen definitief antwoord te geven op de vraag welke term je wanneer gebruikt, omdat elk begrip zijn eigen definitie heeft. Hierdoor is het afhankelijk van de context welk begrip je het beste kan gebruiken.

 

De term microbioom wordt bijvoorbeeld gebruikt om een geheel van microbiële organismen in een bepaalde omgeving te beschrijven, zoals in je darmen. Maar, de term microbiota wordt specifiek gebruikt als het gaat om de bacteriële gemeenschappen die in die bepaalde omgeving bestaan, terwijl micro-organismen alle soorten microben beschrijven (inclusief bacteriën, virussen en schimmels).

 

Er is veel informatie op het internet te vinden over het microbioom en de microbiota, maar vaak wordt de verkeerde term gebruikt. Onderzoekers die hun carrière wijden aan microbioom onderzoek zullen blij zijn om te horen dat je nu weet dat microbiota de correcte definitie is als je het hebt over alle bacteriën in je darmen!

 

Defenities
  1. Microbioom - Alle microorganisme (en hun genetisch materiaal) op een bepaalde plek. Zoals alle micro-organisme in de darmen het darmmicrobioom vormen.
  2. Microbiota - Alle bacteriën (en hun genetisch materiaal) op een bepaalde plek. Zoals alle bacteriën in de darmen de darmmicrobiota vormen.
  3. Microorganisme - Alle levende wezens die alleen gezien kunnen worden met een microscoop, zoals schimmels, gisten en archea.

Volgende vraag

KvK nummer: 65867637

Deze website maakt gebruik van essentiële cookies om de werking te garanderen. Om onze website verder te optimaliseren verzoeken wij u het gebruik van alle cookies te accepteren.

Meer informatie