Veelgestelde vragen

Waarom zou je testen

Wanneer is het nuttig om je darmmicrobioom te testen?

Je gezondheid begint in je darmen en je darmbacteriën spelen hier de hoofdrol. Voor iedereen die gezond ouder wilt worden of naar de oorzaak van klachten wil kijken, is de test waardevol. 

Sommige mensen nemen deze test preventief, maar de meeste mensen kiezen voor onze test om te kijken of hun klachten verband houden met hun  microbioom. Daarbij kun je aan de volgende klachten denken:

  • (onopgeloste ) Buikklachten
  • Klachten na antibiotica
  • Diarree of Obstipatie
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Weinig energie

 

We ontdekken steeds meer hoe cruciaal het microbioom is voor je algehele gezondheid. Hoewel wetenschappelijk onderzoek nog steeds in ontwikkeling is, weten we al dat het darmmicrobioom gekoppeld is aan verschillende aandoeningen, waaronder:

  • Metabole ziekten: obesitas, type II diabetes, niet-alcoholische leververvetting, chronische inflammatoire darmziekten (zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn)
  • Allergieën: eczeem, astma, hooikoorts, huisstofmijtallergie
  • Neurologische aandoeningen: depressie
  • Antibioticagerelateerde darminfecties: zoals Clostridium difficile-infecties

Hoewel onderzoek aantoont dat er een verband is tussen deze aandoeningen en het microbioom, weten we nog niet of het aanpassen van je microbioom direct symptomen zal verlichten. Hoewel een gezond microbioom essentieel is voor een optimale gezondheid en mogelijk kan helpen bij het beheersen van de genoemde aandoeningen, kunnen we niet garanderen dat het wijzigen van je microbioom zal leiden tot verlichting van symptomen.

 

Twijfel je of een test voor jou de goede keuze is? Neem dan contact met een van onze zorgprofessionals op om jouw wensen/klachten te bespreken.

 

Wanneer kan ik geen sample afnemen?

Het is altijd mogelijk om het darmmicrobioom te onderzoeken, maar als je een goed beeld wilt krijgen raden wij je aan om te testen op een moment waarbij jij in je normale routine zit. Ben je dus net ziek geweest of heb je antibioticakuur gekregen? Wacht dat even voordat je een test afneemt. 

Als je altijd ziek bent of medicijnen neemt is dit voor jou je dagelijkse routine en kun je de test gewoon afnemen. 

Vraag je je af wanneer je een test zou moeten doen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je een goed moment kiezen.

Wat wij testen

Wat wordt er getest met de test van MyMicroZoo?

Wij analyseren de soorten bacteriën die je in je dikke darm wonen. Wij kijken hierbij uitsluitend naar bacteriën omdat deze het overgroote deel (~95%) van je microbioom uitmaken. Dit doen wij met behulp van een 16s rRNA analyse. Dit is een analyse die naar het DNA van elke bacterie in het sample kijkt en aan de hand hiervan vaststeld welke soort het is. 

 

Kunnen er ook gisten, parasieten of schimmels getest worden?

De 16s rRNA analyse kijkt specifiek naar het DNA van bacteriën. Wij kunnen met deze test dus geen gisten, parasieten of schimmels vaststellen. 

Heb je hier wel interesse in? Neem contact met ons op en wij helpen je aan aanvullende testen via onze partners. 

 

Kijken jullie ook naar menselijk DNA?

Absoluut niet! De 16S rRNA analyse kijkt alleen naar bacterieel DNA. Dit komt doordat de analyse volledig gebaseerd is op het 16S gen. Dit gen is een wat alleen bacteriën hebben en wat niet te vinden in menselijke cellen! 

 

 

Hoe je moet testen

Wat hoort er in mijn testkit te zitten?

Als je je kit hebt ontvangen raden wij aan om te controleren of je alle benodigdheden hebt ontvangen:

  1. Een buisje met een sticker met de kitcode
  2. Een wattenstaafje
  3. Een kitcode (Deze staat driemaal op de onderdelen van je kit. Je kunt hem vidnen op het buisje, op de blauwe rand van de doos en op het instructieboekje)
  4. Een plastic mailer (plastic harde verpakking waar het buisje in kan)
  5. Een instructieboekje met de kitcode

Mis je een van deze onderdelen? Onze excuses! Neem contact met ons op en wij regelen zo snel mogelijk nieuw materiaal. 

 

Wanneer moet ik mijn sample afnemen?

Kies een rustig moment waarop je geen haast hebt. De afname duurt ongeveer vijf minuten en het invullen van de questionnaire duurt ongeveer 5-10 minuten. Zorg dat je hier de tijd voor neemt.

 

Waar moet ik op letten bij de afname?

Let er vooral op dat je met het wattenstaafje niks anders (zoals de rand van je toilet) raakt dan de ontlasting. 

Let er ook op dat je niet te veel ontlasting in het buisje doet. Een bolletje ter grote van een erwt is perfect. Als je meer ontlasting in het buisje doet, kan de vloeistof die in het buisje zit niet al de ontlasting bereiken. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van je sample achteruit gaat. 

 

Wanneer moet ik mijn sample op de post doen?

De vloeistof in het buisje zorgt er voor dat het DNA van de bacteriën (waar wij naar kijken met de analyse) stabiel blijft. Deze vloeistof zorgt ervoor dat jouw sample minstens 6 maanden stabiel blijft.  

Wij raden je aan direct je sample naar ons te sturen, maar indien je dit vergeten bent kun je het alsnog met een gerust hart sturen!

KvK nummer: 65867637

Deze website maakt gebruik van essentiƫle cookies om de werking te garanderen. Om onze website verder te optimaliseren verzoeken wij u het gebruik van alle cookies te accepteren.

Meer informatie