Leer meer 
over de microbiota

Wat zijn de microbiota en het microbioom?

Featured

Het microbioom is een collectie micro-organismen die leeft op verschillende plekken in je lichaam, bijvoorbeeld op je huid, in je mond, oren, darmen en zelfs in onze longen. Over het algemeen leven ze op alle oppervlakken die direct contact hebben met de buitenwereld. De microbiota is het deel van het microbioom wat alleen bestaat uit bacteriën. Dit is veruit de grootste group binnen het microbioom en beslaat wel 95%. De andere micro-organismen zoals schimmels, gist, virussen en nematoden (wormpjes) leven ook in onze darmen, maar beslaan slechts 5% van je microbioom. Ook is er minder onderzoek gedaan naar hun rol en functie. Daarom focussen we op de overige 95%: bacteriën. De rol van bacteriën wordt nog bestudeerd, (logisch, want er zijn meer dan 2000 verschillende soorten te vinden in elke darm!), maar we kunnen je al een hoop over jezelf vertellen op basis van de bacteriën in je darm! 

Microflora wordt ook vaak gebruikt; maar, omdat dit niet over planten gaat, is de term microbiota beter. De term microbioom en microbiota worden vaak door elkaar gebruikt, maar onthoud goed: Als we het hebben over microbiota, bedoelen we je bacteriële gemeenschap en als wij spreken over het microbioom bedoelen wij alle micro-organisme. 

 

Wie heeft micro-organismen ontdekt?  

We gaan even terug in de tijd om de toon te zetten. Om precies te zijn, gaan we terug naar 1676. Antonie van Leeuwenhoek doet dan een ontdekking die de wetenschap voor altijd veranderd. Met een fascinatie voor lenzen, vond deze Delftse zakenman de eerste microscoop uit, die objecten tot 300 keer kon vergroten. Groot genoeg dus om micro-organismen tot 1 millimeter (1 miljoenste van een meter of 1 duizendste van een centimeter) te bekijken. Van Leeuwenhoek noemde deze ‘animalcules’ en vond ze in bijna alles wat hij onderzocht met zijn microscoop: speeksel, uitwerpselen en zelfs in water. Vanwege zijn talrijke verslagen van wat hij zag in wetenschappelijke tijdschriften, wordt hij beschouwd als de grondlegger van de microbiologie. 

 

 

De microbiota in cijfers

Volgens schattingen bevat de darmmicrobiota 1014 (100.000.000.000.000) bacteriën, of meer dan 1000 keer de wereldbevolking. Het DNA van al deze cellen, gezamenlijk het microbioom genoemd, heeft 3 miljoen unieke genen. Vergeleken met de ongeveer 23.000 genen die in het menselijk genoom zitten, is het duidelijk dat bacteriën veel meer activiteiten kunnen uitvoeren dan onze lichaamscellen.
 

Sinds hun ontdekking zijn er meer dan 4000 unieke bacteriën geïdentificeerd en we ontdekken voortdurend nieuwe. Elk individu heeft tussen de 400 en 600 unieke soorten (schattingen variëren) en de samenstelling verandert als reactie op de bacteriën die we consumeren en onze genetische aanleg. Als gevolg hiervan bezit elke persoon ongeveer 30 verschillende soorten bacteriën, die wij de kern microbiota noemen.  

 

Hoe wordt de microbiota gevormd? 

Tijdens de geboorte komt een persoon al met de eerste ziektekiemen in contact (hoewel sommige studies aantonen dat bacteriën ook in de baarmoeder bestaan). Dit gebeurt wanneer een baby het lichaam van de moeder verlaat via de vagina en verschillende soorten ziektekiemen op en in het pasgeboren kind terechtkomen. De baby komt dan in contact met de huid van de moeder, die ook een hoge concentratie bacteriën bevat. Ten slotte maakt borstvoeding een einde aan deze eerste golf van “besmettingen”.
 

We geloofden vroeger dat borstmelk steriel was, maar we weten nu dat er verschillende bacteriën in zitten, inclusief streptokokken, lactobacillen en bifidobacteriën. We vinden veel van deze bacteriën in de darmen van elk kind, omdat menselijke moedermelk unieke suikerketens (polysachariden) bevat. Deze polysachariden zijn een superfood voor bacteriën genaamd Bifidobacterium Infantis, die vaak worden aangetroffen in de maag van zuigelingen die borstvoeding krijgen.
Kleine peuters gebruiken hun tong om hun omgeving te verkennen; ze proeven en likken hun weg door de wereld terwijl ze groeien. Dit is een hele goede manier om nieuwe bacteriën aan je lichaam te introduceren. Zodra peuters vast voedsel beginnen te eten, krijgen ze extra ziekteverwekkers binnen, die ook invloed hebben op de al aanwezige bacteriën. Door blootstelling aan nieuwe voedingsmiddelen kunnen bepaalde bacteriën sneller groeien, terwijl andere langzamer groeien. Bifidobacterium Infantis wordt bijvoorbeeld langzaam afgebroken in de maag en wordt bij de meeste mensen later niet meer gevonden.
 

Genetische aanleg is een andere kritische factor in de vorming van onze microbiota. Genen beïnvloeden de bacteriën die in onze darmen blijven en degenen die uiteindelijk verdwijnen. Met uitzondering van ongeveer 30 tot 50 soorten die in elke persoon aanwezig zijn, leidt dit tot een unieke microbiota voor elk individu.
Tussen het tweede en derde levensjaar ontstaat een min of meer ontwikkelde microbiota. De samenstelling blijft langdurig stabiel.  Pas naarmate we ouder worden, neemt de diversiteit aan bacteriën in onze darmen gestaag af. 

  

Wat doet de microbiota? 

Nu weten we hoe de microbiota ontstaat. Maar wat betekent dat precies voor jou? Laten we eerst kijken naar de invloed van de microbiota op de ontwikkeling van ons immuunsysteem.
 

Immuunsysteem 

Ziektekiemen in onze maag helpt ons immuunsysteem het verschil te herkennen tussen goedaardige en pathogene bacteriën. Bepaalde soorten, zoals Bifidobacterium Infantis, stimuleren ons immuunsysteem. De moderne wetenschap weet echter nog steeds niet zeker hoe deze systemen werken. Toch weten we bijvoorbeeld uit experimenten dat volledig onvruchtbare muizen een onderontwikkeld immuunsysteem hebben.
 

Een gezonde microbiota helpt in het succesvol vechten tegen infecties (pathogenen). Dit gebeurt op verschillende manieren. Bacteriën in onze darmen concurreren bijvoorbeeld met pathogenen om voedsel en aanhechtingsplaatsen. Ook kunnen verschillende bacteriën ziekten bestrijden door de afscheiding van antibiotische chemicaliën (bacteriociden). 

  

Spijsvertering  

Onze lichamen breken voedsel af met behulp van enzymen, geproduceerd door specifieke cellen in je mond, maag, darmen en pancreas, een belangrijke bron van enzymen. Ons lichaam breekt het voedsel af in minuscule componenten en moleculen die gemakkelijk worden opgenomen en getransporteerd door darmwandcellen.
 

Sommige componenten, zoals plantenvezels, zijn niet af te breken door het menselijk lichaam. Maar wees niet bang; onze darmen wemelen van de bacteriën die er wel raad mee weten. Ze zetten deze vezels om in verbindingen die de mens kan opnemen. Andere bacteriën kunnen ze gebruiken als voedsel, of onze darmwandcellen kunnen ze direct gebruiken. Deze bijproducten bestaan voornamelijk uit vetzuren met een korte keten, zoals boterzuur (butyraat), propionzuur (propionaat) en azijnzuur (acetaat). Vooral butyraat is cruciaal voor de gezondheid van onze darmbacteriën. Het helpt om een gezonde darmwand te behouden door onze epitheelcellen (de cellen die het oppervlak van onze darmen bekleden) te voeden. 

 

Mineralen en vitamines

Verschillende bacteriën in onze darmen kunnen stoffen aanmaken die ons lichaam niet kan aanmaken. Ze produceren bijvoorbeeld vitamines (K, B12 en foliumzuur) en aminozuren. Bovendien produceren bepaalde bacteriën signaalmoleculen die door het zenuwstelsel worden herkend en die dienen als indicatoren van een voldaan gevoel na het eten (verzadiging) of stoelgang veroorzaken (peristaltiek). Andere signaalmoleculen kunnen de hersenen prikkelen en zo onze stemming beïnvloeden. 

 

Wil je meer leren over de rol die je microbiota speelt in je immuunsysteem, productie van voedingsstoffen en spijsvertering? Klik dan hier!

Onderzoek naar microbiota 

Niet zo lang geleden onderzochten we de microbiota nog met cultuur methoden, waarin we bacteriën individueel kweekten en bestudeerden. Helaas was dat niet zo makkelijk, omdat de meeste darmbacteriën anaerobisch zijn, dat wil zeggen dat ze doodgaan als ze in contact komen met zuurstof. Daarnaast hebben sommige bacteriën voeding nodig die alleen door andere bacteriën gemaakt wordt. Als je niet weet welke bacteriën dat maken, kun je ze niet afzonderlijk kweken. Dit soort onderzoek was alleen toegankelijk voor een aantal specialisten die speciale apparatuur hadden om bacteriën te kweken zonder dat deze in aanraking kwamen met zuurstof.

Wil je meer weten en de juiste termen gebruiken als een professional? Duik in de verschillen tussen microbioom en microbiota in deze blog!
  

Het heden  

Nu onderzoekt men deze bacteriën zonder dat ze afzonderlijk gekweekt worden. Om dit te doen, gebruiken we een techniek die ‘16s rRNA analyse’ heet. Dit werkt zo: elke bacterie heeft een kern die hun DNA bevat. Dit DNA bestaat uit twee strengen en heeft recepten voor alle dingen van een bacterie. Om deze dingen te creëren, kopiëren we eerst zo’n recept (stukje DNA) naar een enkele streng DNA, die uit de kern gehaald kan worden. Dit stuk is een RNA-streng. Het recept op het RNA wordt vervolgens verwerkt in een ribosoom. Ribosomen zijn kleine fabriekjes die eiwitten maken. Het ribosoom zelf is gemaakt van eiwitten en RNA-moleculen. Een van deze RNA-moleculen wordt het 16S-rRNA molecuul genoemd. Stukken van dit RNA zijn verschillend voor elke bacteriesoort. Door dit stukje DNA te analyseren kunnen we dus achterhalen tot welke soort het behoort.
 

Ontdek hoe sequentieanalyse van het 16S rRNA-gen een revolutie vormt in ons inzicht in darmbacteriën. Leer meer over de cruciale rol van genen en eiwitten bij het overleven van bacteriën en hoe dit gen fungeert als biomarker om verschillende bacteriesoorten te identificeren. Klik hier om onze informatieve blog te lezen en jouw kennis over de microscopische wereld in ons te vergroten.

Welke rol speelt de microbiota bij ziekte? 

We hebben eerst gekeken naar de functie van de microbiota. Er is veel te leren over de invloed van de microbiota op de menselijke gezondheid. Een zwakke darmwand kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met het opnemen van voedingsstoffen, of het ontwikkelen van een darmontsteking of darmkanker. Ook allergieën kunnen het resultaat zijn van een onvolwassen immuunsysteem. Te veel of te weinig signaalmoleculen voor ons zenuwstelsel kunnen resulteren in ziekten van het zenuwstelsel. De lijst van ziektes en aandoeningen geassocieerd met abnormale microbiota is lang en groeit nog steeds. 

  

Bacteriële diversiteit, waarbij bepaalde bacteriën de overhand hebben over andere soorten, is een cruciaal kenmerk dat wordt gedeeld door al deze ziekten door de microbiota. Ook kunnen we deduceren van onderzoeken van de microbiota dat diversiteit het meest cruciale component is van gezondheid. Helaas is het onmogelijk om alle symptomen, ziektes en onderzoeken te includeren. Een dergelijk document is zo monsterlijk groot dat het niet meer door je brievenbus zou passen!
 

Maar de volgende lijst met aandoeningen is gelinkt aan de samenstelling van je microbiota: 

  • Stofwisselingsziekten: obesitas, type 2-diabetes, niet-alcoholische leververvetting, levercirrose en hart- en vaatziekten, chronische darmontsteking (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn) 
  • Allergieën: eczeem, astma, hooikoorts, huisstofmijtallergie 
  • Darmkanker 
  • Neurologische aandoeningen: MS, autisme, depressie 
  • Met antibiotica geassocieerde darminfectie (Clostridium Difficile infectie)

Onderzoekers kijken voornamelijk naar oorzaak en gevolg. Bijvoorbeeld of de abnormale microbiota een gevolg zijn van de ziekte, of juist andersom. 

  

Antibiotica en de microbiota 

Het gebruik van antibiotica heeft ons meerdere essentiële lessen geleerd, en het heeft geleid tot een heel nieuw onderzoeksgebied. Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Antibiotica maken echter geen onderscheid tussen gewenste en minder gewenste bacteriën en kunnen de microbiota ernstig verstoren. Bovendien is het gebruik van antibiotica volgens onderzoek in de vroege kinderjaren in verband gebracht met de ontwikkeling van allergieën zoals astma en hooikoorts en obesitas op latere leeftijd.
 

Antibiotica kan bij ouderen vaak leiden tot onaangename darminfecties, inclusief ernstige diarree. We weten nu dat verstoring van de microbiota deze gevolgen veroorzaakt, waardoor de ontwikkeling van het immuunsysteem verandert. Bacteriën die normaal gesproken onschadelijk zijn, kunnen gedijen en onverwacht ziekte veroorzaken. 

  

Onderzoekers ontdekten dat het vervangen van de microbiota van de patiënt met de microbiota van een gezond persoon aanzienlijke voordelen kan hebben. Het is tevens een goede benadering om oorzaak en gevolg te onderzoeken. Fecale Microbiota Transplantatie is de naam die aan deze procedure (FMT) wordt gegeven. Deze aanpak is jarenlang met succes toegepast bij bijvoorbeeld hardnekkige Clostridium Difficile-infecties.
 

Hoe ziet een gezonde microbiota eruit? 

Het is nog steeds moeilijk om een gezonde microbiota te definiëren, omdat elke persoon uniek is en een uniek microbioom heeft. Elk persoon heeft 30-50 soorten die we in veel mensen vinden, maar overige soorten (tussen de 400 en 600 per persoon) kunnen enorm variëren. 

Een gezond microbioom

Er is ook nog veel onderzoek dat gedaan moet worden om precies te bepalen welke factoren van het microbioom het meest belangrijk zijn voor gezondheid, of ziekte kunnen beïnvloeden. Toch weten we al dat een grote mate van diversiteit, een hoge butyraat-productie en een lage score van ongewenste bacteriën indicatoren zijn van gezonde darmen.

Om de elementen die invloed hebben op een gezonde microbiota en de relatie tussen levensstijl, voeding en onze microbiota beter te begrijpen, moeten we de microbiota van duizenden mensen vergelijken en het liefst ook een tijd te volgen. Via het burgerwetenschap project van MyMicroZoo willen we hieraan bijdragen.

 

Ontdek de geheimen van een bloeiende microbiota! Bezoek onze blog om meer te leren over waar een gezonde microbiota echt om draait.

 

Heb je interesse om ons te helpen bij het onderzoeken van de microbiota en de werking ervan?  

 

Neem contact op

  

Welke resultaten kan ik verwachten? 

Nadat je ons je monster hebt gegeven om te analyseren, ontvang je je resultaten in een uitgebreid rapport. Je kunt je resultaten ook terugvinden in het online dashboard, waar je specifieke bacteriën kunt opzoeken en je microbioom kunt vergelijken met dat van andere gebruikers. 

In het rapport krijg je een overzicht van je: 

 

  • Compositie: Je ziet welke bacteriën wij in welke verhoudingen hebben gevonden in jouw darmen.
  • Diversiteit: een hogere diversiteit is een indicator voor gezonde darmen.  
  • Enterotype: je microbioom type dat is gebaseerd op welke bacteriën je als kind tegenkwam en je voedingskeuzes 
  • Keystone species: Deze soorten vervullen een sleutelrol in de microbiota. 
  • Butyraat producerende bacteriën: Butyraat is dé belangrijkste energiebron voor je darmen. Een score binnen of boven het referentiebereik is een indicator voor gezonde darmen 
  • Propionaat producerende bacteriën: Propionaat speelt een grote rol bij het verzadigingsgevoel en bij de suikerstofwisseling 
  • Lactaat producerende bacteriën: deze bacteriën, ook wel melkzuurbacteriën genoemd, staan bekend om hun productie van lactaat. Lactaat is een belangrijke voedselbron voor andere bacteriën die niet kunnen leven van suikers uit voedselbronnen. 
  • Gas producerende bacteriën: Gasproductie in de darm is een natuurlijk proces dat de darm en het lichaam van energie voorziet. Te veel gasproductie kan echter buikklachten zoals een opgeblazen gevoel veroorzaken. 
  • Ongewenste bacteriën: Sommige bacteriën zijn minder gewenst in je darmen, omdat ze irritatie in je darmen kunnen veroorzaken. 
  • Tips om uw scores te verbeteren: Het tweede deel van het rapport bevat tips over hoe je je scores kunt verbeteren. 

Om vertrouwd te raken met de gegevens die je later zult zien in het rapport, kun je vast dit overzicht bekijken van de veelvoorkomende groepen die je kunt tegenkomen: 


Faecalibacterium Prausnitzii  

Faecalibacterium Prausnitzii is zonder twijfel de bekendste bacterie. We kennen deze bacterie heel goed vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze bacterie kan wel 20% van alle bacteriën in je dikke darm beslaan! Bovendien genereert deze bacterie butyraat, net als vele anderen in deze categorie. Butyraat is een derivaat van boterzuur dat onze darmcellen van voorziet van essentiële voeding en de darmgezondheid bevordert. Een andere, minder bekende, soort is Christensenella Minuta. Een onderzoek onder 977 deelnemers onthulde dat degenen met een hoger aantal Christensenella-bacteriën in hun maag een lagere BMI (minder vet) hadden dan degenen met een lager aantal Christensenella-bacteriën. 

Tot deze categorie behoren meerdere (mogelijke) infecties, waaronder Listeria, Staphylococcus en de soort Clostridium Difficile (die onlangs is omgedoopt tot Clostridioides Difficile). 

  

Firmicutes  

Dit is de stam die het meest voorkomt in westerse bevolking. De meest voorkomende soorten (of beter gezegd geslachten) die in de menselijke darm zijn ontdekt, zijn Anaerostipes, Blautia, Dorea, Flavonifractor, Lactobacillus, Pseudobutyrivibrio, Roseburia, Ruminococcus en Sarcina. Bovendien bevat deze stam tal van micro-organismen die sterk geassocieerd worden met gezondheid.
 

Bacteroïden  

Bacteroïden zijn de tweede meest voorkomende groep in westerse bevolking en zijn vaak de meest voorkomende groep bij niet-westerse mensen. Het zijn allemaal Gram-negatieve bacteriën die over het algemeen staafvormig zijn. Prevotella, Alistipes en Bacteroides zijn de meest voorkomende geslachten. Veel andere soorten (niet alle!) zijn ziekteverwekkers en worden dus niet of slechts zelden gezien in de microbiota van gezonde mensen. 

  

Actinobacteriën  

Deze stam bacteriën zijn vaak slechts maar een paar procent van de gehele darm populatie. Deze categorie bestaat voornamelijk uit nuttige bacteriën. Veel voorkomende soorten zijn Collinsella en Bifidobacteriën. Die laatste kennen we van de gezonde yoghurts uit de supermarkt, zoals Bifidobacterium Animalis, ook wel aangeduid met cryptische namen als Bifidobacterium Regularis, Bifidobacterium Actiregularis of Bifidobacterium Digestivum. Andere geslachten van actinobacteriën die voorkomen zijn Actinomyces, Adlercreutzia en Cryptobacterium. 

  

Proteobacteriën  

Deze bacteriën, zoals actinobacteriën, komen niet vaak voor in de menselijke maag. De meest bekende voorbeelden zijn Escherichia coli (e. coli) en Helicobacter pylori. Hoewel er veel onschadelijke stammen van Escherichia coli zijn, is deze bacterie vooral bekend als de "poepbacterie" en wordt hij vaak geassocieerd met voedselvergiftiging. Helicobacter pylori staat bekend als veroorzaker van maagzweren. De meeste proteobacteriën zijn (potentiële) ziekteverwekkers. Salmonella en Campylobacter, die beide voedselvergiftiging veroorzaken, zijn bekende leden van deze groep, net als Vibrio (Vibrio Cholerae, die cholera veroorzaakt), Yersinia (Yersinia Pestis, die pest veroorzaakt) en Haemophilus Influenzae (Haemophilus Influenzae, veroorzaken van luchtwegaandoeningen). Deze micro-organismen betekenen echter niet per se kommer en kwel. Sutterella Wadsworthensis is een ongebruikelijke vertegenwoordiger van de proteobacteriën en worden meestal aangetroffen in de microbiota van gezonde personen, waar ze ongetwijfeld bijdragen aan een gezonde microbiota. 

  

Verrucomicrobia  

Verrucomicrobia vormen een stam waar we even kort aandacht aan moeten besteden. Voor zover bekend komt hiervan slechts één soort voor in onze darmen, namelijk Akkermansia Muciniphila. Deze bacterie komt voor bij ongeveer 90% van de bevolking en speelt een vitale rol in de gezondheid van onze darmwand. Volgens verschillende onderzoeken breekt het overtollig slijm af dat wordt afgescheiden door de darmwand, heeft het een ontstekingsremmende werking en kan het beschermen tegen obesitas, darmkanker en autisme. Hierbij geldt wel: andere bacteriën nemen de verschillende functies over als je de bacterie niet hebt. Er zijn verschillende bacteriën die slijm afbreken en het geslacht Christensenella wordt ook in verband gebracht met bescherming tegen obesitas. 

 

Wat beïnvloedt de microbiota en wat kun je zelf doen? 

Dieet en je levensstijl zijn factoren die je zelf kunt controleren om een positieve invloed te hebben op de microbiota in je darmen. Aan de andere kant, het gebruik van antibiotica kan een negatieve invloed hebben op de microbiota.

 

Het gezegde “je bent wat je eet” is vooral waar voor de samenstelling van je microbiota. Een eenzijdig dieet leidt tot een eenzijdige microbiota. En, een veelzijdig dieet leidt tot een veelzijdige microbiota. Diëten die zich dus uitsluitend op één voedselgroep richten of juist een voedselgroep uitsluiten, zijn niet altijd nuttig voor de microbiota en moeten zorgvuldig gereguleerd worden. Een bekend voorbeeld is een koolhydraatarm dieet. Wetenschappers hebben ontdekt dat een koolhydraatarm dieet de productie van butyraat vermindert. Dit komt door een afname van veel belangrijke butyraat-producerende bacteriële soorten die behoren tot de geslachten Roseburia en Eubaterium (Duncan et al., AEM 2007, 73: 1073-8). Deze bacteriën voeden zich met vezels om butyraat te kunnen produceren en verhongeren bij een koolhydraatarm dieet, als er niet genoeg vezels worden gegeten, of andere bronnen waar vezels in zitten zoals groenten. Groenten zijn niet alleen belangrijk voor de darmen, ze verminderen zelfs het risico op darmkanker!
 

Ook sporten is een bekende manier om je darmbacteriën te beïnvloeden. Butyraat producerende bacteriën worden bijvoorbeeld gestimuleerd door cardio te doen. Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan twee uur cardio per week een (positief) effect heeft op je microbiota.
 

We hebben het al eerder over antibiotica gehad. Helaas kan antibiotica een nadelig effect hebben op de microbiota. Doordat er is ontdekt dat de microbiota een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van jonge kinderen, aarzelen dokters steeds vaker om antibiotica voor te schrijven.  

  

Probiotica 

Bij een verhaal over microbiota ontkom je er niet aan om even kort over probiotica te praten. Ilya Metchnikoff, een Russische microbioloog, stelde rond de eeuwwisseling vast dat de uitzonderlijke gezondheid van de Bulgaren op het platteland vooral te danken was aan het gebruik van melkzuurbacteriën in gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt (yep, Bulgaarse yoghurt!). Lactobacillus Bulgaricus is de naam die wordt gegeven aan een van de bacteriën die hieruit ontstaan. Ook is het nog steeds zo dat artikelen zonder deze bacteriën niet als yoghurt mogen worden bestempeld. 

 

Maak je eigen probiotica 

Dit verhaal laat zien dat micro-organismen een positieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Meestal houdt dit in dat het immuunsysteem wordt gestimuleerd. Ze verbeteren ook de darmgezondheid door vetzuren met een korte keten aan te maken, zoals acetaat en propionaat, die door andere bacteriën weer kunnen worden omgezet in butyraat. Bovendien zijn veel van deze bacteriën verantwoordelijk voor de fermentatie van gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, kefir, droge worst en natuurlijk yoghurt. Daarom beschouwen we deze producten als gezonde voedingsmiddelen (niet alleen vanwege de bacteriën maar ook vanwege de producten die ze maken). 

  

Doe met ons mee en leer meer over je microbiota! 

Je hebt nu een schat van informatie tot je beschikking en je hebt misschien al een beeld van je eerste onderzoeksresultaten. We zullen er alles aan doen om je geïnformeerd te houden over nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen met betrekking tot de microbiota. Ook kun je ervoor kiezen om zelf mee te doen aan het onderzoek!
 

Dat doe je als volgt: 

Voer een onderzoek uit om het effect op je microbiota te bepalen. Leer hoe je je microbiota kunt diversifiëren en hoe je je uitslag kunt delen. Door gegevens te vergelijken, kunnen we meer te weten komen over de rol van alle microben in je darmen.
 

Kortom, kruip in de huid van een onderzoeker en ontdek je eigen kleine dierentuin. Ontdek hoe deze organismen werken en hoe ze je gezondheid beïnvloeden. Voer een fundamentele studie uit om te bepalen hoe je je microbiota kan beïnvloeden. Doe mee aan dit burgerwetenschappelijk project om ons te helpen beter te begrijpen hoe bacteriën in ons lichaam werken!

 

Definities
  1. DNA - Al het genetische materiaal van een levend wezen. Het DNA kan gezien worden als een 'kookboek' genetisch materiaal van een levend wezen. Het DNA kan worden gezien als het 'receptenboek' voor alles waaruit een levend wezen bestaat. De verschillende 'recepten' worden genen genoemd. Het DNA bevat bijvoorbeeld genen ('recepten') die je haarkleur bepalen. 
  2. Genen - Een 'recept' van genetisch materiaal. In onze genen staan alle 'recepten' beschreven die nodig zijn om een volledig functionerend mens te produceren.
  3. De microbiota - De microbiota is een collectie micro-organismen die leeft op verschillende plekken in je lichaam, bijvoorbeeld op je huid, in je mond, oren, darmen en zelfs in onze longen.
  4. Enzymen - Een bepaalde stof die een specifieke reactie versnelt. Je lichaam produceert bijvoorbeeld bepaalde enzymen die je lichaam helpen om voedsel sneller af te breken. Zonder deze enzymen zou je lichaam er veel langer over doen om voedsel te verteren.

Volgende vraag

KvK nummer: 65867637

Deze website maakt gebruik van essentiële cookies om de werking te garanderen. Om onze website verder te optimaliseren verzoeken wij u het gebruik van alle cookies te accepteren.

Meer informatie