PDS, laag-FODMAP en het microbioom:
Doe mee aan ons onderzoek!

Achtergrondinformatie

 

Wat is PDS?

PDS is een veelvoorkomende darmaandoening die wordt gekenmerkt door chronische of terugkerende buikpijn, gepaard met veranderingen in de stoelgang. Hoewel patiënten duidelijke symptomen hebben, zijn er geen duidelijke diagnostische testen en is de oorzaak van de ziekte nog onduidelijk. Hoewel PDS niet levensbedreigend is, heeft het syndroom wel ernstige gevolgen voor de kwaliteit van leven.

 

Hoe wordt PDS behandeld?

Om de symptomen te verlichten, wordt vaak het laag FODMAP-dieet aanbevolen waarin bepaalde koolhydraten uit het eetpatroon worden gehaald. Dit dieet is echter alleen effectief in 50 tot 80 procent van de patiënten.

 

Het darmmicrobioom en PDS

Nu wordt er gedacht dat de darmbacteriën, ook wel het darmmicrobioom genoemd, bijdragen aan het ziekteverloop van PDS-patiënten. Zo is de aanwezigheid van de gunstige Bifidobacterium en Faecalibacterium verlaagd in patiënten met PDS in vergelijking met gezonde controles en verlaagt het laag FODMAP-dieet de aanwezigheid van deze bacteriën ook. Daarom zijn wij benieuwd of we deze bacteriën kunnen gebruiken om PDS-patiënten te helpen en de effectiviteit van het laag FODMAP-dieet te voorspellen.

Onderzoeksdoel

Onderzoeken of de samenstelling van het darmmicrobioom kan voorspellen of het laag-FODMAP-dieet effectief zal zijn in het verlichten van de symptomen bij PDS-patiënten.

 

Waarom?

Wanneer wij jou kunnen vertellen of een laag FODMAP-dieet een grote kans van slagen heeft, geloven wij dat de kans groter is dat je de motivatie vindt om dit te proberen. Ook mensen van wie wij denken dat een laag FODMAP-dieet niet goed zal aanslaan, zijn hiermee geholpen. Voor hen wordt namelijk zo voorkomen dat ze tijd verspillen door het proberen van het dieet.

Optie 1: 

Doe mee in de studie

 

Je krijgt van ons een microbioomtest (kosteloos) en probeert – begeleid door jouw diëtist – het laag-FODMAP-dieet.

 

Zo leer je gratis je eigen microbioom kennen,  draag je bij aan de wetenschap én vind je mogelijk verlichting in je klachten!

Optie 2: 

Vul onze enquête in

 

Laat ons weten wat je vindt van en weet over microbioomtesten en krijg 25% korting op jouw volgende testkit!

 

Zo help je ons jou beter helpen én wordt de drempel tot het kennismaken met jouw unieke microbioom net wat lager. :)

Meedoen aan het onderzoek?

 

Wij zijn op zoek naar PDS-patiënten die het laag FODMAP-dieet gaan volgen en daarvoor (kosteloos) een microbioomtest willen doen. Als bedankje krijg je hiervoor een uitgebreid, interactief rapport met inzicht in jouw darmbacteriën en gepersonaliseerde voedings- en leefstijltips op basis van jouw unieke microbioom.

 

Wanneer kan je meedoen?

Je kunt meedoen aan het ontlastingsonderzoek als je:

  1. Last hebt van PDS
  2. Het laag FODMAP-dieet wil volgen onder begeleiding van een diëtist
  3. Tussen 18 en 65 jaar bent
  4. Een BMI heeft tussen de 18.5 en 30 kg/m2
  5. Geen geschiedenis/aanwezigheid heeft van andere darmaandoeningen
  6. Geen antibiotica hebben gebruikt in afgelopen drie maanden of geen pre- of probiotica heeft gebruikt in afgelopen vier weken.
  7. Niet zwanger bent en/of borstvoeding geeft.

 

 

Hoe kan ik meedoen?

Interesse om mee te doen aan het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoeker om een diëtist te vinden of vraag uw eigen diëtist om contact op te nemen met de onderzoeker:

 

Vera van Leeuwen        

 

Mail Vera (vera.vanleeuwen@mymicrozoo.com)

 

Bel Vera (06-20049274)

Heb/help je wel PDS, maar kan je niet meedoen aan het onderzoek?

Help ons dan zo!

 

Voor dit onderzoek zijn wij naast deelnemers ook op zoek naar de mening van mensen met PDS over het gebruik van microbioomtesten. Wil jij jouw mening delen over jouw behoeften, verwachtingen en zorgen rondom deze testen? Vul dan de volgende enquête in via deze link:

 

Vul de enquête in!

 

Ook mensen die niet mee kunnen doen aan de studie nodigen wij uit de enquête in te vullen. Met de resultaten kunnen wij samen het onderzoek naar passende behandeling voor PDS patiënten verbeteren

KvK nummer: 65867637

Deze website maakt gebruik van essentiƫle cookies om de werking te garanderen. Om onze website verder te optimaliseren verzoeken wij u het gebruik van alle cookies te accepteren.

Meer informatie