Leer meer 
over de microbiota

Buikbelang en MyMicroZoo: Samenwerking voor een Gezonde Darmflora

Buikbelang-MyMicroZoo

Het spijsverteringsstelsel is van essentieel belang voor onze gezondheid. Het houdt ons gezond, maar kan ook ziekten veroorzaken. De darmen bevatten veel bacteriën, virussen en schimmels die bekend staan als het (darm)microbioom. Hoewel het een van de belangrijkste systemen van ons lichaam is, kunnen we nog veel leren over het microbioom. 

 

Buikbelang is een nationaal initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR). Samen met verschillende stakeholders zetten zij zich in voor meer onderzoek naar het microbioom en deze kennis toe te passen in de praktijk. Onlangs is MyMicroZoo ook toegetreden als partner. We verkennen dit interessante initiatief met Mark Bouwens, projectleider en coördinator van Buikbelang en Fleur van Eeden, General Manager van MyMicroZoo. Wat maakt het microbioom zo'n wezenlijk vakgebied en hoe zorgen we voor praktische toepassing van wetenschappelijke kennis?

 

De kracht van je darmen

 

“We weten dat het microbioom heel belangrijk is voor de gezondheid van de mens,” vertelt Mark Bouwens. “Wetenschappers kunnen een verband leggen tussen de samenstelling van je microbioom en bepaalde ziekten, maar we weten bijvoorbeeld nog weinig over het causale effect. Is de samenstelling van het microbioom anders omdat iemand een bepaald ziektebeeld heeft, of heeft iemand het ziektebeeld ontwikkeld vanwege hun microbioom?” 

 

“Uiteindelijk willen we het microbioom kunnen inzetten voor preventie, diagnostiek en in de behandeling van ziekten”, legt Mark Bouwens uit. “Dat is een enorme klus, waar verschillende disciplines bij betrokken zijn. Daarom is het Buikbelang initiatief ontstaan: we doen het samen.” Binnen Buikbelang zijn vele stakeholders betrokken, zoals onderzoekers, experts, gezondheidsfondsen, commerciële partijen en maatschappelijk georiënteerde organisaties. “Ik heb veel verschillende betrokkenen gesproken. Naast de behoefte aan onderzoek, kwam ik erachter dat er ook een behoefte is om de huidige en toekomstige kennis te vertalen naar toepassingen voor patiënten, de algemene bevolking en de maatschappij,“ zegt Mark Bouwens. “Daarom zijn we ook een partnerschap aangegaan met MyMicroZoo, omdat zij veel expertise hebben over de praktische toepassing van kennis over je darmen.”

 

Test je microbiota

 

MyMicroZoo heeft een test ontwikkeld die inzicht geeft in de microbiota in de darmen: de bacteriën in je darmen en onderdeel van het microbioom. De test is thuis af te nemen. Vervolgens analyseren onderzoekers de gegevens en maken dan een rapport over de samenstelling van de bacteriën in je darmen. Ook geven ze tips voor een gezondere levensstijl op basis van de resultaten. “Wij hebben dezelfde doelstelling als BuikBelang, namelijk de werking van het microbioom beter leren kennen door te kijken naar de bacteriën in darmen” vertelt Fleur van Eeden, General Manager van MyMicroZoo. “Op die manier willen wij zo veel mogelijk mensen een kijkje geven in een deel van hun eigen microbioom én mensen helpen hun eigen microbioom te verbeteren.” Mark Bouwens vult aan: “MyMicroZoo weet waar de grote vragen in de maatschappij liggen over de gezondheid van je darmen. "Daarom kunnen we samen goed nadenken over de praktische toepassing van kennis en hoe we patiënten en andere burgers uit de maatschappij goed kunnen betrekken.” 

 

Ook werkt MyMicroZoo mee aan de ‘GEEF om je buik studie’, waarbij het effect van specifieke voedingsadviezen op je darmgezondheid wordt onderzocht. “Het is interessant om de test van MyMicroZoo te doen en op basis daarvan een deel van je leefstijl aanpassen,” zegt Mark Bouwens. “Als je de test dan nog een keer doet, kun je zien of de verandering effect heeft. Daar liggen veel kansen, zowel voor het uitbreiden van onderzoek, als het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk. Uiteindelijk kan je de algehele gezondheid verbeteren door beter te zorgen voor je darmen.” 

 

Buikbelang groeit als kool

 

Mark Bouwens: “Ik merk dat er ontzettend veel animo is voor ons initiatief. Veel stakeholders willen aansluiten en zien dat het nodig is. Dat geeft mij veel energie. Eigenlijk staan we nog in de kinderschoenen, maar we maken nu al veel interessante ontwikkelingen mee, zoals de ‘GEEF om je buik studie’. Ik hoop dat Buikbelang hard zal groeien de komende tijd.”

Fleur van Eeden beaamt tot slot: “Wij zijn bij MyMicroZoo erg trots dat we partner zijn. Buikbelang is een enorm goed initiatief, omdat je microbioom essentieel is voor je gezondheid. Wij dragen hier graag aan bij met de test van MyMicroZoo, met als doel dat iedereen straks toegang heeft tot ontdekkingen uit wetenschappelijk onderzoek.” 

Zou jij ook meer willen weten over je microbioom en je gezondheid? Klik hier! 

Meta: Buikbelang en MyMicroZoo slaan de handen ineen voor een gezond microbioom. Ontdek de kracht van jouw darmen en praktische toepassingen van wetenschappelijke kennis. Leer meer!

Defenities

Volgende vraag

KvK nummer: 65867637

Deze website maakt gebruik van essentiële cookies om de werking te garanderen. Om onze website verder te optimaliseren verzoeken wij u het gebruik van alle cookies te accepteren.

Meer informatie