Leer meer 
over de microbiota

Microbioomtest: voor wie en hoe werkt het?

Laatst gewijzigd: 10-4-2025

 

Op deze pagina bespreken we de volgende onderwerpen:

 

Waarom zou je een microbioomtest doen?

Als je regelmatig last hebt van bijvoorbeeld:

  • een opgeblazen gevoel
  • verstopping (constipatie) of juist diarree
  • rommelende darmen
  • buikpijn of -krampen
  • winderigheid
  • en/of futloosheid

kan dit mogelijk te maken hebben met de samenstelling van de bacteriën in je darmen. Je darmmicrobioom heeft veel invloed op je gezondheid. Darmbacteriën helpen namelijk onder andere bij de spijsvertering, productie van vitamines en werking van je afweersysteem. Bovendien staat het darmmicrobioom in contact met je hersenen (via de nervus vagus), en kan zo ons gevoel van verzadiging en stemming reguleren. Heb je al langere tijd (bovenstaande) darmklachten en kan je geen duidelijke oorzaak vinden, dan kan een microbioomtest inzicht geven in de samenstelling van je darmmicrobioom: we geven je een uitgebreid resultatenrapport met de samenstelling van de darmbacteriën, met praktische tips voor voeding en levensstijl om je darmgezondheid te verbeteren.
Het kan ook zijn dat je simpelweg nieuwsgierig bent naar je darmgezondheid en je darmbacteriën. Veel van onze klanten hebben geen specifieke (darm)klachten, maar willen toch weten of hun microbioom gezond is - ook rekening houdend met gezond ouder worden. Ook dan is een test geschikt!


Hoe werkt de microbioomtest?

Onze microbioomtest meet welke bacteriën er in welke hoeveelheid in jouw darmen leven. Microbioomtests van andere leveranciers meten daarentegen soms slechts één of een paar bacteriesoorten – deze tests zijn vaak goedkoper. Maar voor een compleet beeld is het belangrijk om álle bacteriën te identificeren. De balans (verhouding) tussen verschillende soorten zegt namelijk veel over je darmgezondheid. 
MyMicroZoo gebruikt de 16S rRNA-gen sequentie-analyse. Dit is een betrouwbare methode om alle bacteriën te identificeren op basis van hun genetisch materiaal.
Het 16S rRNA-gen komt in alle bacteriën voor, maar elke bacteriesoort heeft een extra uniek stukje eraan. Door dit unieke stukje kunnen wij precies bepalen welke bacteriën in jouw darmen leven en in welke hoeveelheid.

 

Kwaliteit en betrouwbaarheid

De 16S rRNA-gen sequentie-analyse wordt uitgevoerd door ervaren laboranten in een gecertificeerd laboratorium. Dit laboratorium voldoet aan de ISO 27001- en ISO 17025:2017-standaarden.
Een ISO-certificering (of IEC-certificering) is een internationale erkenning dat een organisatie (in dit geval een laboratorium) werkt volgens vastgelegde kwaliteits- en veiligheidsregels. Er zijn verschillende ISO-standaarden (ook wel ISO-normen) met elk een andere betekenis.
Ons lab heeft de volgende certificeringen:

  • ISO 27001 is een norm voor informatiebeveiliging: het laboratorium zorgt ervoor dat gevoelige gegevens goed beschermd zijn tegen verlies, diefstal of misbruik.
  • ISO 17025 is een norm speciaal voor laboratoria. Het bewijst dat een laboratorium technisch bekwaam is en betrouwbare (consistent en nauwkeurig) testresultaten levert. 

Wij hanteren de hoogste standaarden om jou een betrouwbaar resultaat te garanderen. Ons laboratorium heeft al meer dan 30 jaar ervaring met de meest geavanceerde technieken om DNA van bacteriën te onderzoeken.

 

Hoe werkt een microbioomtest


In het laboratorium verwerken laboranten jouw ontlastingmonster met PCR en sequence-technieken. Hiermee identificeren ze alle bacteriën die in jouw darmen leven. Vervolgens stellen wij een lijst op van al deze bacteriën. In het resultatenrapport hebben wij deze informatie begrijpelijk georganiseerd in behapbare onderdelen.


Hoe verloopt de test voor jou in de praktijk?

Wij leggen graag aan je uit hoe de test in de praktijk werkt:

  1. Bestellen: plaats je bestelling online. Binnen enkele dagen ontvang je per post een testkit met alle benodigdheden.
  2. Monster afnemen: gebruik de bijgeleverde materialen om een klein beetje ontlasting te verzamelen. Dit is hygiënisch en eenvoudig.
  3. Verzenden: stuur je monster in de retourenvelop terug naar ons laboratorium.
  4. Analyse: onze laboranten analyseren jouw sample met technieken zoals PCR en sequencing.
  5. Questionnaire: zodra we jouw testmonster hebben ontvangen, krijg jij een link naar een online questionnaire (vragenlijst). Vul deze naar waarheid in, zodat we in het resultatenrapport kunnen benoemen welke van jouw voedings- en levensstijlgewoontes  een gezond microbioom ondersteunen en welke niet
  6. Resultaten ontvangen: na ongeveer vier weken ontvang je een code waarmee je kunt inloggen op je persoonlijke online rapport.
  7. Bespreek de resultaten met een diëtist (optioneel): het is mogelijk om hulp te krijgen bij het rapport, bijvoorbeeld om de inhoud beter te begrijpen of om de tips toe te passen in je voedingspatroon en levensstijl. Ervaar je darmklachten, dan adviseren wij sowieso een diëtist in te schakelen

 

Hoe neem je een ontlastingsmonster?

Wat leer je van de resultaten?

Je ontvangt een duidelijk en overzichtelijk rapport, afgestemd op jouw microbioom. Het bevat informatie over:

  • De samenstelling van je microbioom: een overzicht van alle bacteriën die in jouw darmen leven, inclusief hun verhoudingen (in percentages).
  • De diversiteit van je microbioom: een score die de variatie aan bacteriën aangeeft. Hoe meer variatie, des te beter dat is voor je darmen.
  • Nuttige bacteriesoorten: uitleg over welke nuttige (gewenste) bacteriën in jouw darmen aanwezig zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je hun groei kunt stimuleren.
  • Bacteriën die mogelijk klachten veroorzaken: uitleg over bacteriesoorten die in verband kunnen staan met jouw klachten. Dat kunnen ziekteverwekkers zijn, maar ook nuttige bacteriën die in te hoge hoeveelheden aanwezig zijn.

 

Bij elk van deze onderdelen geven wij ook:

  • Persoonlijke scores die de balans tussen nuttige en ongewenste (schadelijke) bacteriën aangeven.
  • Voedingsadvies: persoonlijke en praktische tips om je darmgezondheid te verbeteren met voeding.
  • Leefstijladvies: persoonlijke en praktische tips ter ondersteuning van je voedingspatroon.


Op deze pagina leggen wij nog uitgebreider uit wat je van het rapport kan verwachten.

 

Het is nog niet mogelijk een microbioomtest via een (huis)arts te krijgen of te vergoeden. De test is ook geen medische diagnose, maar kan je wel waardevolle informatie geven om (samen met een diëtist) te werken aan een betere darmgezondheid. Op deze pagina vind je een overzicht van gediplomeerde specialisten die je kunnen helpen bij het interpreteren van je resultaten of bij het toepassen van de voedings- en leefstijltips. Afhankelijk van je zorgverzekering kan een consult met een diëtiste soms wel vergoed worden.


Wil je meer weten over de rol van je microbioom op je gezondheid? De resultaten van de test kunnen je helpen om gerichter naar mogelijke oorzaken van je klachten te kijken en bewuste keuzes te maken voor je welzijn. Bestel de testkit hier.
 

Definities

Volgende vraag

KvK nummer: 65867637

Deze website maakt gebruik van essentiële cookies om de werking te garanderen. Om onze website verder te optimaliseren verzoeken wij u het gebruik van alle cookies te accepteren.

Meer informatie