Leer meer 
over de microbiota

Darmgezondheid: De testkit die jouw microbiota analyseert

How-does-the-test-work

In het menselijk lichaam leven triljoenen micro-organismen, die samen het microbioom worden genoemd. Deze micro-organismen zijn essentieel voor het behoud van onze algemene gezondheid en ons welzijn, van de regulering van ons immuunsysteem tot de ondersteuning van de spijsvertering. Recent onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk het is om de samenstelling van het microbioom en de invloed ervan op de menselijke gezondheid te begrijpen. Gelukkig kunnen we jouw darmgezondheid meten met de darmgezondheid testkit!

 

Ben je nog niet bekend met hoe je darmbacteriën de spijsvertering, immuniteit en voeding ondersteunen? Klik hier om erachter te komen en ontdek tips voor het koesteren van een gezond microbioom.

Laboratoriumtest voor jouw darmbacteriën

Onze methode om de darmmicrobiota te analyseren is met behulp van 16S rRNA-gen sequentie analyse.

"Genen zijn als een recept, en het 16s-gen is het recept voor de eiwitfabriek van de bacterie. Zonder eiwitten kunnen bacteriën niet overleven, dus deze fabriekjes zitten in elke bacterie. Toch is het recept (het gen) niet volledig hetzelfde in iedere bacterie: het bevat stukken die in elke bacterie hetzelfde zijn, de zogenaamde geconserveerde gebieden, en het bevat stukken die per soort verschillen: de variabele gebieden. Deze gebieden wisselen elkaar af, en door naar een combinatie van het derde en vierde variabele gebied te kijken, kunnen we erachter komen van welke bacterie het 16s gen afkomstig is".

Als je niet bekend bent met het verschil tussen microbiota en microbioom, raden we je aan deze blog te lezen, waarin we het allemaal uitleggen!

Het 16S rRNA-gen is aanwezig in alle bacteriën, en het identificeren van bacteriële soorten gebeurt aan de hand van dit gen als biomarker. Het gen bevat gebieden die bij alle bacteriën sterk geconserveerd zijn, maar ook gebieden die variëren tussen verschillende bacteriesoorten. Door de variabele gebieden van het 16S rRNA-gen te sequencen kunnen de verschillende bacteriesoorten in een monster worden geïdentificeerd. We kunnen dit gen in alle bacteriën vinden. De sequentie ervan varieert echter tussen soorten, waardoor het een waardevol instrument is voor het identificeren en classificeren van microbiële gemeenschappen.

Hoe-werkt-de-analyse-infographic

Hoe voeren we de darmgezondheid test uit?

Wij geven je de middelen om een ontlastingmonster naar onze laboratoria te sturen. Voor onze darmbacterie test bijvoorbeeld halen we het bacteriële DNA uit een ontlastingmonster dat je opstuurt. De techniek die we hiervoor gebruiken heet 16S rRNA sequencing.

Leuk weetje: Wist je dat menselijk DNA niet met 16S rRNA-sequenties kan worden geanalyseerd omdat mensen het 16S-gen niet hebben?

Bij 16S rRNA-sequencing wordt DNA uit een monster geëxtraheerd en wordt het 16S rRNA-gen met behulp van PCR (polymerase kettingreactie) geamplificeerd. De resulterende DNA-fragmenten worden vervolgens gesequeneerd met behulp van next-generation sequencing technologie. Ten slotte worden de sequenties vergeleken met onze database van bekende 16S rRNA-sequenties om de bacteriesoorten in het monster te identificeren.

Hoe-neem-je-een-sample

Wat meten we met de darmgezondheid testkit?

Een 16S rRNA-test is een moleculair-biologische techniek die vaak wordt gebruikt om de diversiteit en samenstelling van microbiële gemeenschappen te bestuderen, waaronder die in de menselijke darm. De resultaten van een dergelijke test kunnen waardevolle inzichten verschaffen in de soorten bacteriën in jouw darmen en hun relatieve overvloed.

Een voordeel van 16S rRNA-sequencing is dat het een breed scala aan bacteriesoorten kan identificeren, zelfs soorten die in het lab moeilijk te kweken zijn. Het kan een vollediger beeld geven van het microbioom dan traditionele kweekmethoden.

Wij hebben de voor- en nadelen van alle beschikbare testmethoden voor je samengevat.

 ProsCons
Culture based Analysis
 • Kan specifieke soorten bacteriën identificeren
 • Snel
 • Goedkoop
 • Beperkt tot bacteriën die in cultuur kunnen worden gekweekt
 • Arbeidsintensief
 • Voorkeur voor dominante of gemakkelijk te kweken bacteriën
PCR-based Analysis
 • Snel en efficiënt
 • Kan moeilijk of onmogelijk te kweken bacteriën opsporen
 • Beperkt tot de detectie van gerichte genen of groepen bacteriën
 • Gevoeligheid en specificiteit kunnen worden beïnvloed door PCR-remmers en verontreinigingen

16S rRNA Gene Sequencing-Based Analysis

 • Diversiteit Scores van bacteriën zijn meetbaar
 • Kan informatie verschaffen over de diversiteit en relatieve overvloed van bacteriën
 • Kan moeilijk of onmogelijk te kweken bacteriën opsporen. 
 • Kan het hele genoom niet analyseren
Whole Genome Sequencing-Based Analysis
 • Geeft een uitgebreid beeld van de bacteriële gemeenschap en geeft veel informatie
 • Zeer duur en tijdrovend

Wist je dat, ook al kunnen we met onze 16s rRNA analyse niet alle genen van een bacterie analyseren, we toch veel kunnen zeggen over de functie van bepaalde bacteriën. Dit is te danken aan alle onderzoekers die het hele genoom van bacteriën hebben geanalyseerd. Omdat we weten wat de meeste genen kunnen doen, hebben we een vrij goed begrip van de functies die bepaalde bacteriën in jouw darmen kunnen vervullen!

Als je geïnteresseerd bent in het leren over je darmbacteriën, bekijk dan deze blog.

Wat kun je doen met de resultaten van de microbiota testkit?

Hier zijn enkele mogelijke toepassingen van de resultaten van onze labtest van jouw darmbacteriën:

 • Bacteriesoorten identificeren: De resultaten kunnen worden gebruikt om de specifieke bacteriesoorten in jouw darmen te identificeren. Deze informatie kan ons helpen begrijpen hoe bepaalde soorten in verband kunnen worden gebracht met verschillende gezondheidsresultaten in de darmen. Ons rapport behandelt bijvoorbeeld butyraat producerende bacteriën, lactaat producerende bacteriën en gas producerende bacteriën.
 • Bepaal de bacteriële diversiteit: De diversiteit van de bacteriën in jouw darmen kan worden gemeten door het aantal aanwezige soorten te analyseren. Een hogere bacterie diversiteit is in verband gebracht met betere gezondheidsresultaten.
 • Evalueer het niveau van energie producerende bacteriën: Jouw darmbacteriën leveren de meeste energie die jouw darmen nodig hebben om te functioneren. Een gezonde darm moet veel van deze bacteriën hebben om ervoor te zorgen dat jouw darmcellen goed gevoed worden. Te weinig van deze bacteriën kan leiden tot het leaky gut syndroom.
 • Onderzoek of er veel ongewenste bacteriën zijn: Sommige bacteriën zijn minder welkome gasten in jouw darmmicrobioom omdat ze klachten kunnen veroorzaken. Ons rapport laat zien of je deze bacteriën in toom houdt en wat je kunt doen als ze uit de hand lopen! (Naast enkele ongewenste soorten laten we ook zien hoe je scoort op sulfaatreducerende bacteriën en proteobacteriën. Van beide groepen wil je voorkomen dat er te veel in jouw darmen zitten!
 • Kom meer te weten over functionele groepen zoals lactaatvorming en mucine-afbrekende bacteriën. Beide groepen worden gezien als gezonde groepen in jouw darmen: Lactaat is een voedselbron voor andere bacteriën (zoals de butyraat-producerende bacteriën), en mucine-afbrekende bacteriën helpen de integriteit van jouw darmwand te ondersteunen door vernieuwing te stimuleren.
 • Evalueer het effect van levensstijl keuzes op de darmgezondheid: De resultaten kunnen worden gebruikt om te evalueren hoe levensstijl keuzes, zoals dieet, lichaamsbeweging en medicijngebruik, de samenstelling van jouw darmmicrobioom beïnvloeden.
 • De effectiviteit van interventies controleren: Als je veranderingen aanbrengt in jouw levensstijl of probiotica of andere interventies neemt om de darmgezondheid te verbeteren, kunnen de resultaten van een 16S rRNA-test worden gebruikt om de effectiviteit van deze interventies te controleren.

Je ontvangt een gedetailleerd verslag nadat je ons jouw monster hebt gegeven om te analyseren. Je hebt ook toegang tot jouw resultaten in het online dashboard om specifieke bacteriën te vinden en jouw microbioom te vergelijken met anderen.


Probeer onze test nu zelf!

 

Defenities
 • PCR (polymerase kettingreactie) Een manier om uit zeer kleine hoeveelheden DNA specifiek een gedeelte te vermenigvuldigen (amplificeren) tot er genoeg van is om het te analyseren.

Volgende vraag

KvK nummer: 65867637

Deze website maakt gebruik van essentiële cookies om de werking te garanderen. Om onze website verder te optimaliseren verzoeken wij u het gebruik van alle cookies te accepteren.

Meer informatie